Home > Referentieproducten > KVI (Kernfysisch Versneller Instituut) RuG Laserlassen 10µ RVS-folie

KVI (Kernfysisch Versneller Instituut) RuG Laserlassen 10µ RVS-folie

Laserlasinstallatie
Pons-laser installatie

Ga terug naar het overzicht

Thalens PPS is samen met het KVI (Kernfysisch Versneller Instituut), onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen, bezig geweest met een project voor het laserlassen van 10µ RVS-folie. Het ging hierbij om een folie met de afmeting van 125 x 50 x 0,01mm welke rondom verlast diende te worden aan een draagframe. Als extra verzwarende omstandigheid diende het laswerk een heliumlektest onder hoog vacuüm te doorstaan.

Het RUG-KVI was al geruime tijd op zoek naar een partner die kon helpen met het verlassen van dit materiaal onder deze specificaties. Na onbevredigende testen bij een gespecialiseerd lascentrum waren zij van mening dat dit een onhaalbare zaak zou zijn. Na contact met Thalens PPS is er echter gezamenlijk uitgebreid op deze problematiek ingegaan. Daarna is besloten om nogmaals de mogelijkheid van het laserlassen te bestuderen.

Door wederzijdse inbreng en ontwikkeling van lasmallen en verder op specificatie aanpassen van het draagframe is het geheel met de bij Thalens PPS aanwezige laserlasinstallatie gelast. Deze proeven zijn naar volle tevredenheid verlopen. Uiteindelijk zal dit onderdeel toegepast gaan worden voor meetdoeleinden in de deeltjesversneller van Gesellschaft für Schwerionenforschung (GSI) in Darmstadt waarmee RUG-KVI een samenwerkingsverband heeft.

Door de specialistische kennis van Thalens PPS is een internationaal project van het RUG-KVI, dat dreigde vast te lopen, weer volop in ontwikkeling.